Entorsa reprezintă o leziune a ligamentelor responsabile de stabilizarea unei articulații. Este mai frecventă la nivelul gleznei și al articulației mâinii și apare ca urmare a unei mișcări bruște sau nefirești, care depășește capacitatea fiziologică normală a ligamentului afectat.

Entorsa apare atunci când un ligament este întins dincolo de limitele sale normale. În cazurile severe, poate duce chiar la ruptura fibrelor elastice care alcătuiesc ligamentul. Entorsa de gleznă apare atunci când piciorul se răsuceşte dincolo de limitele sale normale, de obicei în timpul mersului pe o suprafață neregulată sau din cauza unui pas greșit.

Dacă bănuiți că suferiți de o entorsă, este important să consultați un medic ortoped pentru a obține un diagnostic precis. Acesta poate efectua o ecografie musculoscheletală sau poate recomanda RMN sau radiografii pentru a exclude o fractură. Simptomele unei entorse includ durerea și umflarea articulației afectate, iar intensitatea durerii depinde de severitatea leziunii ligamentare. Instabilitatea articulației poate apărea atunci când ligamentul este complet rupt sau când articulația a fost deplasată.

Tratamentul unei entorse depinde de severitatea acesteia. Medicul ortoped vă poate recomanda imobilizarea articulației cu orteze speciale sau aparat gipsat. În majoritatea cazurilor, entorsele de gleznă se vindecă cu odihnă și protecție, timp de patru până la șase săptămâni. În această perioadă, poate fi necesară o terapie de recuperare medicală, pentru a evita rigidizarea articulației. Chiar și o ruptură completă a ligamentelor poate să se vindece fără intervenție chirurgicală, cu condiția ca articulația să fie imobilizată corespunzător.

Intervenția chirurgicală pentru entorsă este rar necesară și este rezervată cazurilor în care tratamentul conservator nu a avut succes sau în cazul persistenței instabilității articulației după luni de tratament și recuperare medicală.

* Servicii decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/medic specialist</p>