Unghia încarnată (onicocriptoza), este o afecțiune comună a unghiilor care apare atunci când marginile laterale sau colțurile unghiei cresc în țesuturile moi din jur, provocând durere, inflamație și chiar infecție locală. Apare preponderent la nivelul degetele de la picioare, și mai rar la nivelul degetelor de la mână. Se poate datora trăsăturilor anatomice ale unghiei, tăierii incorecte a unghiei, loviturilor la nivelul degetelor, purtării de încălțăminte strâmtă sau a altor afecțiuni medicale (diabet zaharat, tulburari circulatorii).

Unghia încarnată se manifestă prin durere și sensibilitate la atingere, inflamație și uneori puroi în jurul unghiei afectate. Cele mai frecvente complicații sunt: infecția locală, abcesul, erizipelul, celulita și mai rar hipertrofia bureletului lateral, granulom piogen (tumora de corp străin), afectarea structurilor subiacente până la deformări (inclusiv osoase).

Tratamentul chirurgical al unghiei încarnate se efectuează sub anestezie locală și presupune incizia și drenajul infecției locale cu îndepărtarea porțiunilor de unghie încarnată (matricectomie laterală), până la eliminarea totală (avulsia) a patului unghial. În stadiile inițiale, cu lamă unghială mult îngroșată, se poate opta pentru onicholiza chimică (“dizolvarea” lamei unghiale cu ajutorul unor substanțe chimice aplicate ocluziv în pansament). Atitudinea terapeutică va fi individualizată și adaptată după caz.