O plagă chirurgicală reprezintă o incizie practicată în țesuturile moi în timpul unei intervenții chirurgicale. Dimensiunea și timpul necesar pentru vindecarea unei astfel de plăgi pot varia în funcție de vârsta sau starea de sănătate a pacientului, precum și de tipul procedurii chirurgicale efectuate. În general, o plagă chirurgicală cuprinde țesut devitalizat, structuri extracelulare lezate, capilare rupte cu sângerare, mărginite de ţesut viabil.

Medicul ortoped monitorizează periodic procesul de vindecare a plăgii și o pansează în condiții de asepsie pentru a preveni infecția și a asigura cicatrizarea corectă. Pansamentul este esențial pentru izolarea plăgii și prevenirea infectării acesteia, contribuind la procesul de vindecare. Există diferite tipuri de pansamente, cum ar fi cele protectoare, absorbante, ocluzive, compresive sau umede, alese în funcție de caracteristicile și stadiul de vindecare a plăgii.

* Serviciu decontat de Casa Naționala de Asigurări de Sănătate pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie/medic specialist.