**În clinica Medoptim, procedurile de fizioterapie sunt recomandate individualizat de către medicul specialist și asociază oricare dintre următoarele proceduri: Terapie LASER, KINETOTERAPIE, Terapie cu ULTRASUNETE, ELECTROTERAPIE, Terapie MANUALĂ, MASAJ terapeutic, KinesioTAPING

Kinetoterapia
Sesiunile de kinetoterapie încep după o evaluare a medicului de recuperare, kinetoterapeutul făcând parte din echipa multidisciplinară care asistă pacientul pentru refacerea sa.

În cadrul programului, fiecare pacient este abordat individual și beneficiază de supraveghere specializată din partea unui kinetoterapeut.
Programele de kinetoterapie sunt concepute ținând cont de vârstă, constituția și afecțiunile pacientului, tipul de activitate pe care îl desfășoară, stadiul bolii sau existența altor afecțiuni.

Principalele beneficii ale tratamentului kinetoterapeutic sunt: îmbunătățirea mobilității și a amplitudinii articulare, creșterea forței și a rezistenței musculare, recuperarea mai rapidă în urma unor evenimente traumatice, creșterea coordonării și a echilibrului, corectarea posturii și aliniamentului corporal, creșterea rezistenței la efort, recuperarea reumatică în caz de artroza sau artrită etc.

Terapia LASER
Terapia cu laser este una dintre cele mai folosite proceduri non invazive, cu rezultate în amelioararea și controlul durerilor acute și cronice.
Este o procedură medicală ce folosește aplicarea pe zona afectată, cu ajutorul unui dispozitiv, a luminii focusate cu nivele de undă specifice.
Acesta are o multitudine de efecte benefice, precum:  stimularea proceselor reparatorii și regenerative ale organismului,  stimularea circulației locale, ameliorarea durerii, efect miorelaxant – decontracturant, efect antiinflamator.
Poate fi utilizată pentru dureri de la nivelul coloanei, artrita reumatoidă, boala artrozică, sindromul de tunel carpian (compresia nervului median la nivelul încheieturii mâinii, manifestat prin durere, amorțeli și furnicături la nivelul mâinii), tendinite, entorse, fasceită plantară etc.

Terapia cu ultrasunete
Terapia cu ultrasunete este o modalitate de tratament frecvent utilizată în kinetoterapie.

Aplicarea ultrasunetelor se face cu ajutorul unui dispozitiv care se plasează direct pe piele și cu ajutorul unui gel conductor special. Aceasta este folosită pentru a asigura încălzirea profundă a țesuturilor moi (mușchi, tendoane, articulații și ligamente), astfel ameliorarează durerile cronice și îmbunătățește recuperarea structurală și funcțională a țesuturilor.

Cu ajutorul terapiei cu ultrasunete pot fi tratate urmatoarele patologii: bursite, tendinite, întinderi musculare, entorse, leziuni ale ligamnetelor, umărul înghețat etc

Electroterapia
Este o ramură a terapiei fizice, fiind o metodă neinvazivă, versatilă și eficientă de tratament. Aceasta constă în aplicarea curentului electric pentru a stimula, modifica sau pentru a restabili activitățile fiziologice în scopul ameliorării stării de sănătate a pacientului.

Pot fi utilizați curenți de joasă frecvență (galvanici, diadinamici, TENS, trabert), curenți de medie frecvență (curenți interferențiali) și curenți de inaltă frecvență (ultrasunete, microunde).

Electroterapia are multiple efecte benefice: antialgic (ameliorarea durerii), decontracturant, ionizant (facilitează penetrarea transcutană a unor substanţe chimice şi migrarea tisulară a ionilor), vasodilatator, etc. Prin diversele sale forme de aplicare, este utilă în diferite afecțiuni: bolile reumatismale cronice- inflamatorii sau degenerative, afectiuni ale coloanei vertebrale, fracturi recente, afectiuni abarticulare (muşchi, tendoane, fascii, sinovie, etc.) dar și ale nervilor periferici (nevralgii, nevrite, polinevrite).

Frecvența semnalului electric este reglabilă, iar intensitatea și durata tratamentului este aleasă de către medicul de recuperare si fizioterapie, care va prescrie diferențiat pentru fiecare pacient, formula cea mai potrivită.

Masajul terapeutic
Este o terapie medicală complementară, indicată de către medicul curant care va lua în considerare și problemele de sănătate preexistente și apoi este realizat de specialiști cu bune cunoștințe de anatomie și fiziologie.

Există mai multe tipuri de masaj terapeutic, fiecare dintre acestea fiind adaptate scopului urmărit, astfel încât să ofere maximum de beneficii pacientului.

Kinetoterapeutul variază tipul mișcărilor și intensitatea acestora concentrându-se în mod specific pe fiecare grupă musculară și pe scopul principal urmărit care poate fi: creșterea mobilității, ameliorarea durerii, detensionarea musculară, stimularea circulației etc.

Numeroase studii au dovedit faptul că persoanele care fac regulat ședințe de masaj terapeutic suferă în mai mică măsură de dureri musculare și articulare, sunt mai flexibili, iar rigiditatea musculară și articulară se ameliorează.

Masajul terapeutic are efecte pe termen scurt, precum reducerea inflamației sau a durerii dar și pe termen lung, când se asociază cu alte proceduri precum kinetoterapia sau fizioterapia.

Kinesio taping
Kinesio taping reprezinta o terapie non invazivă ce constă în aplicarea pe zonele afectate a unor benzi kinesiologice ce seamănă cu bandajele elastice.
Banda kinesiologică trebuie aplicată după o evaluare fizică detaliată făcută de către kinetoterapeut. Acesta va decide care este cea mai potrivita direcție și tehnică de aplicare, în funcție de afecțiunea pacientului.
Benzile kinesologice sunt ușor de purtat zile la rând. De la copii până la vârstnici, ele pot ajuta într-o varietate de afecțiuni: ortopedice (traumatice și post traumatice, entorse, luxații, fracturi), tulburări de statică vertebrală (cifoze și scolioze) și reumatice (degenerative articulare precum artroza, spondiloza, dar și periartrita scapulohumerală, tendinită, epicondilită).