Kinetoterapia reprezintă o serie de mișcări pasive sau active efectuate de către pacient cu ajutorul și sub îndrumarea unui kinetoterapeut. Sesiunile de kinetoterapie încep după o evaluare a medicului de recuperare, kinetoterapeutul făcând parte din echipa multidisciplinară care asistă pacientul pentru refacerea sa.

În cadrul programului, fiecare pacient este abordat individual și beneficiază de supraveghere specializată din partea unui kinetoterapeut. Programele de kinetoterapie sunt concepute ținând cont de vârstă, constituția și afecțiunile pacientului, tipul de activitate pe care îl desfășoară, stadiul bolii sau existența altor afecțiuni.

Probabil una dintre cele mai cunoscute utilizări ale kinetoterapiei este recuperarea sportivă, dar kinetoterapia este utilă și în alte situații: recuperarea după anumite traumatisme sau intervenții chirurgicale, îmbunătățirea mobilității în diverse afecțiuni neurologice, ameliorarea deficitului funcțional, afecțiunile coloanei vertebrale precum herniile de disc, scoliozele, reducerea durerilor asociate anumitor afecțiuni reumatologice (poliartrita reumatoidă, spondilită anchilozantă, dar și boli degerative, artrozice).

Principalele beneficii ale kinetoterapiei sunt: îmbunătățirea mobilității și a amplitudinii articulare, creșterea forței și a rezistenței musculare, creșterea coordonării și a echilibrului, corectarea posturii și aliniamentului corporal, creșterea rezistenței la efort, recuperarea reumatică în caz de artroza sau artrită etc.

In clinica Medoptim, durata unei ședințe de kinetoterapie este între 30 minute și o oră și se desfășoară sub îndrumarea unui kinetoterapeut cu experiență.