Infiltrația cu acid hialuronic se efectuează la indicația medicului, pentru tratarea artrozei localizate la nivelul articulatiilor mari (genunchi, șold, gleznă). Se efectuează sub ghidaj ecografic pentru a asigura eficiența procedurii și evitarea lezării unor vase sau nervi din vecinătatea structurilor tratate. Suplimentar ghidajul ecografic permite aspirarea conținutului lichidian al articulațiilor inflamate pentru evacuarea citokinelor proinflamatorii acumulate la acest nivel, precum și efectuarea actului medical cu disconfort minim pentru pacient și în conditii de maximă siguranță.

Acidul hialuronic asigură o lubrifiere adecvată a articulatiilor afectate de procesul inflamator si degenerativ, contribuind la reducerea procesului de uzură și eroziune a cartilajului având un rol suplimentar în reducerea substanțelor inflamatorii din lichidul articular, formate în procesul de degradare a articulațiilor.

Produsele de infiltrație pe bază de acid hialuronic care au demonstrat cea mai mare eficiență (atât prin proprietățile reologice si antiinflamatorare cât și prin persistența îndelungată la nivelul articulației) sunt cele cross-linkate. Procesul de cross-linkare este modalitatea prin care se creează legaături suplimentare între lanțurile lungi de hialuronat, asigurânduse o persistență mai îndelungată în articulație.

Procedura de injectare a acidului hialuronic în articulație este minim invazivă (o șingură înțepătură a unui ac de seringă prin care se aspiră conținutul articulației apoi se injectează acidul hialuronic – durata procedurii este de 30 secunde), nu necesită o pregătire prealabilă, iar pacientul este apt să se deplaseze imediat după finalizarea procedurii.

In clinica Medoptim Timisoara utilizăm acid hialuronic de cea mai bună calitate (produsele cros-linkate sunt cele mai eficiente), iar infiltrația ghidată ecografic este efectuată de către medici experimentați.