Tofii gutoși, sunt depozite de cristale de acid uric care se acumulează în țesuturile moi și în jurul articulațiilor, la pacienții care suferă de gută. Aceștia  determină durere și sensibilitate crescută, creșterea temperaturii locale, modificarea culorii tegumentului din regiunea artriculației afectate (acesta poate căpăta o culoare roșie-vineție) și limitarea mișcărilor normale ale articulației.

Principala cauză a  formării tofiilor gutoși este nivelul ridicat de acid uric în sânge, o condiție cunoscută sub numele de hiperuricemie. Atunci când nivelul acidului uric este crescut, cristalele de urat de sodiu se pot depune în jurul articulațiilor și la nivelul țesuturile moi, ducând la formarea de tofi.

Tratamentul poate fi medicamentos (hipouricemiantele reduc nivelul acidului uric și previn formarea tofilor gutoși, iar antiinflamatoarele reduc inflamatia și disconfortul asociate). Uneori se poate efectua puncție, tofii gutoși fiind evacuați, iar ulterior poate fi injectat un corticosterioid  (triamcinolon) pentru a reduce inflamația și disconfortul local.

În cazurile severe și în cazul în care tofii gutoși cauzează complicații funcționale sau cosmetice, poate fi necesară excizia chirurgicală a acestora.