Ecografia musculoscheletală este o investigație neinvazivă, neiradiantă, cu un cost relativ redus comparativ cu alte metode imagistice, iar în unele cazuri cu o reproductibilitate și grad de acuratețe crescută, superioara RMN (ex. explorarea imagistică a tendoanelor), fiind considerată standardul de aur.

Permite aprecierea structurilor musculare, a tendoanelor, burselor, ligamentelor, cartilajului articular, spațiilor articulare și a membranei sinoviale și poate monitoriza raspunsul la tratament.

De asemenea pot fi investigați unii nervi pe traiectele lor superficiale (ex. nervul median în canalul carpian, nervul sciatic la coapsă, nervul ulnar la cot), ganglionii limfatici sau glandele salivare. Aduce informații referitoare la acumulările de lichid intraarticular, starea membranei sinoviale și a suprafețelor osoase (poate evidenția eroziuni marginale și geode înainte ca acestea sa aibă expresie pe filmul radiologic, ajutând astfel la stabilirea mai rapidă a unui diagnostic și inceperea prompta a tratamentului).

Ecografia musculoscheletală permite efectuarea unor manevre terapeutice și diagnostice minim invazive, ghidate ecografic. Se pot efectua infiltrații articulare, în burse sau teci ale tendoanelor, drenarea hematoamelor, colecțiilor articulare și a chisturilor, puncții și biopsii ale structurilor articulare și periarticulare, fragmentarea prin barbotaj urmat de aspirație a calcificărilor peri- sau intratendinoase.

Ghidajul ecografic crește semnificativ eficiența terapeutică a acestor proceduri și permite efectuarea actului medical în condiții de maximă siguranță, prin evitarea lezării unor vase sau nervi din vecinătatea structurilor tratate.

Clinica Medoptim Timișoara dispune de trei ecografe performante și medici reumatologi, ortopezi si de recuperare, cu experiență în efectuarea ecografiei musculoscheletale.